Blogs

Find the latest news from the performance marketing industry, tips and tricks on how to better your affiliate marketing, in depth topic analysis by our selected opinion leaders and a glimpse of life inside TradeTracker around the globe.

Back to all blogs

Affiliate Dag 2012: een korte terugblik

Vorige week was, na maanden voorbereiden, eindelijk het moment aangebroken waarop we onze affiliates mochten verwelkomen op de Aquamuse te Gent voor onze Affiliate Dag. Omdat natuurlijk niet iedereen erbij kon zijn, blikken we via dit artikel graag nog even terug en op die manier kunnen ook de aanwezigen nog even nagenieten van deze geslaagde dag.

Hoe start je de ochtend beter dan met een gezond en kloek ontbijtje? Dat was ook ons idee bij de start van de Affiliate dag. Na het klaarzetten van het laatste promotiemateriaal vatte een deel van het team van TradeTracker België plaatst op het dek van de Aquamuse te Gent om de eerste gasten te ontvangen en te voorzien van een naamkaartje.
Hierna werden ze naar beneden begeleid waar ze direct konden genieten van vers fruit, fruitsap en kleine boterkoekjes. Direct kwamen er spontane babbels tot stand en om kwart na 9 was het tijd voor de eerste adverteerder.

Het was Frédérick Massez van het welombekende Unigro die de spits mocht afbijten. De presentatie startte met een gedetailleerde schets van de campagne. Zo lichtte Frédérick de twee USP’s van Unigro toe, namelijk dat ze krediet toestaan op elke aankoop, gaande van een Pay & Go kaart tot een volledig ingerichte slaapkamer en dat ze om de twee weken een andere gratis gift geven bij elke aankoop. Hun USP wat betreft krediet zorgt ervoor dat Wallonië momenteel hun grootste markt betekent. Vlamingen zijn minder beïnvloedbaar wat betreft kredietverleningen en daarom ligt er momenteel nog een grote groeimarkt voor Unigro in Vlaanderen open. Hiervoor maakte meneer Massez de affiliates warm om zich te concentreren op jonge Vlaamse gezinnen, tweeverdieners. Dit is namelijk de E-doelgroep voor Unigro wat Vlaanderen betreft. Frédérick gaf wel toe dat de website momenteel nog verre van optimaal is. Het positieve nieuws was echter wel dat ze momenteel verschillende optimalisatie ingrepen aan het doorvoeren zijn. Zo gebruiken ze een attention tool die een goede indicatie geeft van de aandacht voor de website en zo krijgen ze op voorhand een idee van het bezoekersgedrag. De ultieme optimalisatie komt echter in september 2012: een compleet nieuwe website!

Na de presentatie van Fréderick Massez was het de beurt aan het duo van de NMBS Europe Group namelijk: Sven De Clerck en Jeroen Roggeman. Jeroen gaf het startschot voor hun presentatie en begon met een overzicht te geven van enkele kerncijfers van de campagne. Zo duidde hij de groei aan van de online sales: van 25% in 2011 naar 31% in het eerste kwartaal van 2012. Wat NMBS Europe zo uniek maakt is enerzijds de centrale ligging van Brussel in Europa. Brussel ligt namelijk in het midden van topbestemming zoals Lyon, Parijs, Londen, Parijs enzovoort.
Sven nam hier de presentatie over en vertelde dat NMBS Europe eigenlijk marktleider is aangezien zij de enige organisatie in Europa is die BeNeLux treinen kan aanbieden in Europa.

lichtte Sven de toekomstperspectieven van NMBS Europe toe. Zo komt er in september een mobile applicatie waarbij het mogelijk zal zijn tickets te bestellen die dan in de vorm van een barcode op het scherm beschikbaar zullen zijn. Ook gaf hij wat meer uitleg over het multi-channel beleid van de NMBS waarbij de link tussen de call centers en de onlineshopomgeving versterkt gaat worden. Nu worden de sales die dreigen mis te lopen vaak via het call center geregistreerd waardoor affiliates zo hun commissie verliezen. In de toekomst zullen de call centers echt ingezet worden als een volwaardige ondersteuning van de online shopomgeving waarbij de call centers telefonisch het probleem zullen proberen oplossen om de klant toch zijn bestelling online te laten afronden.

Hierna volgende een korte pauze waarin onze affiliates de tijd hadden om gesprekken aan te gaan met de adverteerders, of met elkaar, en mogelijke vragen te stellen. Om 11u stond de volgende spreker op het programma. Deze keer was het de beurt aan Sebastien Momerency van de Plopsa Group. Hij begon met duidelijk te stellen dat de bedrijfscultuur van Plopsa steunt op twee principes “Eenvoud en Transparantie” en dat hij dus zeer directe cijfers ging geven zonder er veel doekjes om te winden. Ter inleiding gaf hij echter eerst nog een zeer korte voorstelling van de verschillende Plopsa producten en hoe Plopsa de commercialisatie van producten precies aanpakt. Toen kwam echter aan bod waar iedereen voor gekomen was: de internetstrategie en wat meer uitleg over de affiliate campagne van Plopsa. Sebastien opende dit gedeelte van zijn presentatie met een indrukwekkende daling van de bouncerate door de nieuwe website. Dankzij een hervorming van de website, op basis van de meest gestelde klantenvragen en waarbij de nodige aandacht werd besteed aan dynamiek en gebruiksvriendelijkheid, is de bouncerate van de homepage namelijk verlaagd van 36% naar 2%! Dit was dus direct goed nieuws voor onze affiliates. Verder verduidelijkte Sebastien het verschil in doelgroep tussen de verschillende personages. Hij gaf de affiliates dan ook de tip mee om rekening te houden met de doelgroep van de personages in hun promotie van de campagne. Er is namelijk zeer recent nieuw promotiemateriaal verschenen waarbij alle banners een apart personage hebben meegekregen. De affiliates hebben nu de keuze tussen: Maya de bij, Piet Piraat, Mega Mindy en Plop. Hij gaf het mooie voorbeeld dat bij het realiseren van de themaparken ook steeds rekening werd gehouden met het populairste personage van dat land. Voor het Holiday park in Duitsland is dat bijvoorbeeld Maya De Bij en in het Nederlandse Coevorden is het dan Viki De Viking.
Om de affiliates nog meer te helpen heeft Plopsa ook een Flickr en Youtube account beschikbaar waarbij alle aanwezige materiaal mag gebruikt worden door de affiliates ter aanvulling van de content op hun website. Al blijft het absolute voordeel van deze campagne natuurlijk nog altijd dat affiliates de laagste prijs aan Plopsatickets kunnen aanbieden aan de bezoekers van hun website. Deze korting loopt op tot €6 in de zomermaanden, je zou voor minder de campagne beginnen promoten!

Benjamien Schmitt van Thomas Cook kreeg dan de eer, maar ook de uitdaging, om onze affilliate dag als laatste spreker een mooie afsluiter te bezorgen. Hij ging direct van start met te vermelden dat er wel degelijk een verschil zit in positionering en doelgroep van de verschillende brands. Zo richt Neckermann zich vooral op de grote massa met een aanbod aan populaire bestemmingen en betaalbare arrangementen. Thomas Cook onderscheidt zich hiervan door ook Niche reizen aan te bieden en te gaan voor een bepaalde meerwaarde. Thomas Cook Airlines speelt op zijn beurt dan weer in op de “Depackaging” trend waarbij consumenten meer en meer hun vlucht en hotelarrangementen los van elkaar boeken om zo hun ideale reis zelf samen te stellen. Om deze opkomende trend nog meer kracht bij te zetten heeft Thomas Cook Airlines nu ook een “Lowest Fare Finder” ontwikkeld die het mogelijk maakt om direct de goedkoopste vluchten te selecteren voor een bepaalde bestemming. Een perfecte combinatie met sites zoals Booking.com dus. Na deze vergelijking tussen de verschillende brands gaf Benjamien nog verschillende campagne optimalisatie tips mee aan de affiliates waarbij de belangrijkste ongetwijfeld was: differentieer jezelf als affiliate zoveel mogelijk van andere affiliates en denk bij jezelf na: “Wat maakt mijn site uniek?”, “Waarom zou een consument mijn site eerder bezoeken/prefereren dan andere sites?”. Een perfecte manier om hierin te slagen is in te spelen op een nichemarkt. Hierbij bereik je een select publiek maar wel een publiek die doelgericht op zoek is naar informatie en ook veel minder lang zal twijfelen als ze overtuigd zijn van een bepaald aanbod. Een mooie nichemarkt is bijvoorbeeld deze van de kastelen.

Na deze laatste verhelderende presentatie werden onze affiliates nog een lunch aangeboden bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessertbuffet, dit alles overgoten met een saus van netwerking en interessante nieuwe contacten. Ook werd de winnaar van de TradeTracker Belgium fiets bekend gemaakt: Jesse De Pril van LogicMedia! Ben je benieuwd naar zijn reactie? En wat zijn motivatie was om deze unieke fiets te winnen? Hou dan zeker onze blog in de gaten, want binnenkort kom je hier meer over te weten.
Voor alle aanwezigen hadden we ook nog, zoals beloofd, een kleine incentive en dit waren… de enige echte TradeTracker snoepen!

Kon je er niet bij zijn en had je toch graag de presentaties van onze sprekers gezien? Geen nood, binnenkort worden de vier presentaties op onze blog gepresenteerd zodat jullie allemaal de kans krijgen meer te weten te komen over deze vier krachtige campagnes.

Verder wensen we nog graag al de aanwezige adverteerders te bedanken voor hun verhelderende presentaties en al onze affiliates voor hun reeds gedane inspanningen en hun aanwezigheid. Bedankt om van de TradeTracker Affilliate Dag zo’n succes te maken!


Previous:

Interview met Philip De Vrieze, winnaar van de “maand van de Affiliate Software”

Interview met Philip De Vrieze, winnaar van de “maand van de Affiliate Software”

Next:

TradeTracker Belgium door de ogen van de klant

TradeTracker Belgium door de ogen van de klant

You might like...

Publisher spotlight – Qassa

Find out more

AI en Affiliate Marketing: Kansen en Ethiek

Find out more

Belgian Travel Blog Awards

Find out more

Het einde van Third-Party Cookies bij Google Chrome

Find out more