Blogs

Find the latest news from the performance marketing industry, tips and tricks on how to better your affiliate marketing, in depth topic analysis by our selected opinion leaders and a glimpse of life inside TradeTracker around the globe.

Back to all blogs

Verhoog je CTR met Rich Snippets

Ik vermoed dat velen reeds weten wat Rich Snippets zijn en waarom je ze moet toepassen (al wordt dit nog steeds te weinig gebruikt in België). Voor de anderen leg ik het graag even uit, omdat ik er zelf van overtuigd ben dat deze reeds in belang heeft toegenomen, en het belang ervan zal blijven toenemen. Ik geloof enorm in het Symantec Web en ben ervan overtuigd dat dit ons leven enkel nog eenvoudiger zal maken wanneer het nog meer toegepast wordt binnen toepassingen anders dan zoekmachines. Zowel affiliates als merchants kunnen gebruik maken van Rich Snippets om hun CTR (Click-through-rate) te doen stijgen en zo meer kwalitatieve bezoekers naar hun website te lokken.

Wat is een Rich Snippet?

De eerste vraag die jullie nu hebben is vermoedelijk: Wat zijn Rich Snippets? Om dat uit te leggen, toon ik je allereerst hoe een standaard snippet eruit ziet:

 

Een Standaard snippet is simpelweg een standaard zoekresultaat in een zoekmachine, waarvan je er dagelijks ongetwijfeld honderden ziet. Het bestaat uit de titel, een url (of breadcrumbs) en een korte omschrijving die aantoont welke inhoud de webpagina bevat. Je kunt het vergelijken met de etalage van een winkel. De mensen die informatie opzoeken zijn degenen die in de straat wandelen, al kijkend naar de etalages, om een idee te krijgen wat deze winkel verkoopt. Op basis daarvan gaat men beslissen of men al dan niet de winkel binnenstapt. Rich Snippets gaan nog een stapje verder, ze bevatten additionele elementen, die de zoeker nog meer informatie verschaft over de inhoud van de webpagina. Dankzij deze informatie verhoog je de visibiliteit en overtuig je de zoeker nog meer om jouw website aan te klikken i.p.v. die boven of onder jou.

Een voorbeeld van een Rich Snippet:

 

Wat je hier meteen opvalt, is dat er een foto en een naam toegevoegd werd aan de standaard snippet. In dit geval is het de naam en foto van de auteur van het artikel. Dit geeft extra visibiliteit, en staat de naam van een gekend persoon daarbij, dan kun je al geloven dat er meer op dit zoekresultaat geklikt zal worden.

Kortom: Rich Snippets dienen dus om het bezoekersaantal van je website te laten stijgen. Door meer informatie toe te voegen aan je snippet, zal je zoekresultaat meer in het zicht springen i.v.m. het zoekresultaat van de concurrentie. Daardoor zal je CTR stijgen en zul je meer kwalitatieve bezoekers aantrekken (want ze hebben reeds een beter idee wat de pagina bevat, alvorens verder te klikken).

De verschillende ‘Rich Snippets’ types

Naast bovenstaande snippet, heb je nog tal van andere snippets. Momenteel ondersteunt Google o.a. volgende snippets:

 • Beoordelingen
  Mensen krijgen de mogelijkheid op je website om een bepaald product of artikel te beoordelen. Google zal hierbij de score en de naam van de beoordeler toevoegen aan de snippet. Zo krijgt de zoeker meteen een beeld over de kwaliteit van het product of de inhoud van het artikel.
 • Mensen
  Ook informatie omtrent mensen kan toegevoegd worden, meestal beperkt zich dit tot de naam, de functie en het adres.
 • Producten
  Als je een online winkel beheert, kun je de zoekmachines voorzien van productinformatie. Dit bevat onder meer de prijs, voorraad en recensies.
 • Organisatie informatie
  Ook informatie over je bedrijf (restaurant, attractie, …) kun je toevoegen. De informatie die je kunt meegeven is de naam, het adres (straat, postcode, land, …), een URL, het telefoonnummer alsook de geolocatie (latitude & longitude).
 • Recepten
  Ook recepten kun je verder optimaliseren. Hieronder zie je een beoordeling van het recept, een foto, de bereidingstijd en het aantal calorieën.
 • Evenementen
  Ook voor evenementen kun je ze inzetten. Zo kun je de plaats, de datum, de titel etc. in één oogopslag delen.

Er zijn nog andere Rich Snippets, maar hiermee zijn de meest gebruikte besproken. De overige vind je op de Google Webmaster Tools pagina.

Hoe implementeer ik Rich Snippets?

Het implementeren van Rich Snippets is simpel en neemt slechts enkele minuten in beslag. Je hoeft slechts enkele lijntjes codes toe te voegen aan je website. Het voorbeeld hieronder toont hoe je een review toevoegt, gebruik makend van het Microdata format. Een volledig overzicht van de mogelijkheden vind je hier. Onderaan iedere pagina vind je een voorbeeldcode terug.

Om te testen of je alles goed gedaan hebt, kun je deze tool gebruiken.

 

Waar wacht je op?

Zo, nu weet je alles wat je moet weten over Rich Snippets, nu heb je niet langer een excuus om het niet te implementeren (alsook wordt het dringend tijd dat we onze eigen blog optimaliseren). Start vandaag nog met het optimaliseren van je snippet en verhoog je CTR! Wie WordPress gebruikt of een ander Open Source systeem vindt al snel vele gratis plug-ins waardoor dit in geen tijd geïmplementeerd is. Bezoek zeker ook ééns schema.org en Google Webmaster Hulp.

Succes!

Bron: a4u

Previous:

Vijf jaar TradeTracker Belgium: Een terugblik met Dominique Tanaka

Vijf jaar TradeTracker Belgium: Een terugblik met Dominique Tanaka

Next:

Communiceer met uw affiliates

Communiceer met uw affiliates

You might like...

Publisher spotlight – Qassa

Find out more

AI en Affiliate Marketing: Kansen en Ethiek

Find out more

Belgian Travel Blog Awards

Find out more

Het einde van Third-Party Cookies bij Google Chrome

Find out more