Blogs

Find the latest news from the performance marketing industry, tips and tricks on how to better your affiliate marketing, in depth topic analysis by our selected opinion leaders and a glimpse of life inside TradeTracker around the globe.

Back to all blogs

Zo blijft jouw merk top-of-mind bij consumenten

Consumenten

Als je een eigen merk of bedrijf hebt is het belangrijk om top-of-mind te blijven bij de consument. Met andere woorden, je wil in de herinneringen blijven van de consument en niet vergeten worden als merk. Het kost meer tijd, geld en moeite om de consument weer met jouw merk te verbinden na een lange periode dan wanneer je dit regelmatig onderhoudt. Hoe je hier het beste voor kan zorgen lees je in dit artikel.

Merkloyaliteit

Het is goed om eerst te bepalen op welk loyaliteitsniveau klanten zitten. Zo zijn er vijf verschillende niveaus van merkloyaliteit.

1. Switchers: dit zijn de consument die absoluut niet trouw zijn en die regelmatig wisselen van merk. Deze klanten lopen vaak toevallig tegen een merk aan in plaats van dat ze hier echt specifiek naar op zoek gaan.

2. Satisfied/habitual buyers: dit zijn klanten die een merk kopen op basis van gewoonte. De consumenten zijn hierbij niet direct op zoek naar alternatieven, maar zijn wel makkelijk over te halen om voor een ander merk te kiezen.

3. Satisfied buyers with switching costs: dit zijn de consument die tevreden zijn en die vanwege bepaalde drempels niet snel voor een ander merk zal kiezen. Denk hierbij aan kosten voor het maken van de overstap.

4. Brand likers: dit zijn de echte liefhebbers van een bepaald merk. De loyaliteit van deze groep heeft vaak betrekking op de emotionele voordelen die de consument ziet bij dit merk.

5. Committed buyers: de meest trotse gebruikers die loyaal zijn en niet meer voor een ander merk kiezen.

Marketing inactiviteit

Wanneer er niet wordt ingezet op het continue adverteren van een merk, bestaat het risico dat consumenten die zich niet in de hoogste loyaliteitsfase bevinden, het merk uit het oog verliezen. Dit gebeurt in drie fasen. Na de opstart van een marketingcampagne is er veel aandacht voor een merk. Dat is natuurlijk logisch, maar na een tijdje zal dit ook weer afnemen. Daarom is het belangrijk om het momentum zo lang mogelijk vast te houden. Na deze fase volgt een afname van merkvoorkeur. Wanneer er tijdens deze fase niks wordt ondernomen om het momentum vast te houden, zal de consument sneller kiezen voor een ander merk dat zij vaker voorbij zien komen. Als laatste volgt dat de consument het merk compleet vergeet en niet meer meeneemt in de overweging bij het maken van een aankoop.

Preventie voor het vergeten van jouw merk

Het is natuurlijk makkelijk om te denken dat men eenvoudigweg een nieuwe marketingcampagne kan starten nadat de consument jouw merk is vergeten. In de praktijk is dit echter niet zo simpel. Het herstellen van een vergeten merkherinnering blijkt duurder te zijn dan het onderhouden ervan. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het merk goed wordt onderhouden. Dit kan worden bereikt door regelmatig marketingcampagnes uit te voeren, het merkimago te onderhouden en een sterke aanwezigheid in de markt te behouden. Om deze reden is het ook belangrijk om gedurende de hele customer journey zichtbaar te zijn en samen te werken met diverse affiliates.

Effectieve marketingstrategieën

Om ervoor te zorgen dat een merk top of mind blijft bij de consument, zijn er een aantal dingen die kunnen toegepast worden in de marketingstrategie:

1. Maak persona’s van de ideale klant: het is makkelijker om de marketingstrategie specifiek op één soort klant te richten dan dit zomaar voor iedereen te doen.

2. Focus op recency: deze strategie focust op het regelmatig onder de aandacht komen bij de doelgroep. Met hoge-frequentiecampagnes genereert men in een korte tijd hele hoge pieken van bekendheid bij kleinere doelgroepen. Een recency strategie zorgt juist voor het tegenovergestelde. Hierbij wordt rekening gehouden met herinneringen die na enige tijd vervagen.

3. Monitoren: het blijft altijd belangrijk om je campagnes te monitoren. Alleen door te monitoren weet je wat er wel en niet goed gaat en wat je kunt doen om te blijven verbeteren.

4. Investeren in merkonderhoud: er zijn talloze manieren om, zonder torenhoge marketingkosten, relevant te blijven binnen de markt. Maar durf ook te investeren daar waar het wél nodig is.

Het is belangrijk om te onthouden dat men niet van de ene op de andere dag top of mind bent bij de consument, en dat dit geruime tijd kan vergen. Blijf daarom volhouden en geef niet te snel op.

Ook binnen TradeTracker is het belangrijk om top of mind te blijven bij de affiliates. Zo zorg je ervoor dat affiliates jouw campagne verkiezen boven die van de concurrentie en dat zij ook andere affiliates kunnen aansporen om voor jou promotie te doen. Je kunt dit doen door jouw lokale accountmanager regelmatig van updates te voorzien, welke zij weer kunnen delen met de affiliates via de dagelijkse campagne updates. Benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Bespreek dit dan ook met jouw accountmanager!


Previous:

Publisher spotlight: Viking Deals

Publisher spotlight: Viking Deals

Next:

Affiliatetrip Efteling

Affiliatetrip Efteling

You might like...

Publisher Spotlight – Shoparize

Find out more

TradeTracker vs Google Analytics 4: Wat is het verschil?

Find out more

Publisher spotlight – Qassa

Find out more

AI en Affiliate Marketing: Kansen en Ethiek

Find out more