Blogs

Vind hier het laatste nieuws uit de performance marketing-industrie, tips en trucs om uw affiliate marketing programma te verbeteren, diepgaande analyses door onze experts en een glimp van het leven binnen TradeTracker.

Terug naar overzicht

Black Friday: een terugblik

Holiday Black Friday@2x 1 1024x427

Eén ding is duidelijk, de gemiddelde Belgische consument kent het concept van Black Friday inmiddels wel. Daar speelden de merchants maar al te graag op in. Het was bijlange niet meer ‘Black Friday’ maar eerder ‘Cyber Week’. Ruim 80% van de aanbiedingen waren langer geldig dan de voorbestemde periode. Tot onze en die van de merchants vreugde, want hierdoor zagen we de inkomsten over het volledige weekend met 30% stijgen in vergelijking met vorig jaar.

De kortingen startten al volop vanaf 25 november en liepen door tot 2 december. Dat zie je ook in de cijfers, ook al blijven Black Friday en Cyber Monday er wel nog met kop en schouders uitsteken. Dit zorgde niet alleen voor een forse stijging in het aantal aankopen, maar vooral ook een toename in het gemiddelde winkelmandje. Dat was een zeer opvallend cijfer aangezien het gemiddelde aankoopbedrag bijna verdubbelde van €53 naar €100. Belgen spendeerden betrekkelijk meer tijdens deze periode in vergelijking met vorig jaar. Gezien het concept steeds populairder wordt, wacht de Belgische consument om sint en kerstcadeautjes te kopen in de hoop op een fikse korting. Waarschijnlijk met groot succes, want er waren zo goed als geen webshops die de kans lieten liggen. Dat kan te maken hebben met het feit dat we vanaf 3 december in België de sperperiode ingaan, waarbij winkels geen kortingen mogen voorzien naar aanloop van de soldenperiode in januari. Daarnaast zijn de aankopen over het algemeen wat meer verspreid over het volledige weekend en durven mensen ook echt wachten tot de laatste maandag om hun slag te slaan. Over het volledige weekend zien we 20 – 30% meer aankopen i.v.m. de 10% groei op Black Friday zelf.

Het retail segment, goed voor 40% van de totale omzet, trekt hier natuurlijk het voortouw, maar ook andere sectoren sprongen gretig op de kar. Zelfs de vakantiesector, maar daar blijft de aandacht gematigd. Dit kan te maken hebben met het vroegboekseizoen dat er in januari aankomt.

Over het algemeen een groot succes, terwijl sommige mensen met een kritisch oog naar het fenomeen kijken. De fameuze Black Friday is uit Amerika komen aanwaaien en vindt plaats op de dag na Thanksgiving, wanneer iedereen verlof heeft en dus massaal naar de winkels trekt. Cyber Monday is dan de dag wanneer je na het weekend ook online jouw slag kan slaan. De vraag die zich nu stelt is: “Zijn we in al ons enthousiasme een beetje de feeling met de gedachte er achter verloren?”. Wij zijn alvast benieuwd wat volgend jaar voor ons petto heeft.


Previous:

We zijn verhuisd en dat vierden we zo ..

We zijn verhuisd en dat vierden we zo ..

Next:

Publisher spotlight: CheckOutSam

Publisher spotlight: CheckOutSam

Misschien ook interessant...

TradeTracker België is genomineerd voor de BeCommerce Awards!

Meer

Waar kan je momenteel op reis?

Meer

Publisher Spotlight: Thomas Loyens

Meer

Met deze tips verhoog jij jouw SEO-ranking

Meer