Blogs

Find the latest news from the performance marketing industry, tips and tricks on how to better your affiliate marketing, in depth topic analysis by our selected opinion leaders and a glimpse of life inside TradeTracker around the globe.

Back to all blogs

CDN maakt jouw website razendsnel!

Beschik je over een blog met bezoekers van over de hele wereld, kan ik je het opzetten van een Content Delivery Network (CDN) aanraden. Het zorgt ervoor dat je website te allen tijde snel zal laden, ongeacht waar je bezoeker zich bevindt (Brussel, Parijs, New York, …). Je websitesnelheid zal immens toenemen.

De snelheid van je website is een immens belangrijk aspect geworden binnen jouw SEO strategie, dat hoef ik je wellicht niet meer te vertellen. Met een slechte paginasnelheid, zullen zoekmachines zoals Google je lager ranken in de zoekmachineresultaten. Daarom is het belangrijk dit te optimaliseren. Heb je een sitesnelheid van 3 tot 4 seconden, dan kun je deze dankzij CDN soms verlagen tot 1 seconde, of minder.

In dit artikel leg ik je graag verder uit waarom het gebruik van een CDN goed is, alsook hoe je deze kunt installeren op een WordPress blog.

Wat is CDN?

First things first… Wat is CDN? CDN staat voor Content Delivery Network of Content Distribution Network. Het is een systeem waarbij de bestanden van jouw blog (CSS- en, javascriptbestanden, afbeeldingen, …) op verschillende servers over de gehele wereld (New York, Londen, …). Wanneer iemand vanuit New York jouw website bezoekt, zal hij de content downloaden vanop de dichtsbijzijnde server (die deel uitmaakt van een CDN), in dat geval New York. Iemand die surft vanuit Dublin (UK) haalt de content dus op vanop een server in Dublin. Omdat de afstand die de content moet afleggen, daarmee immens verkleint, zal jouw paginasnelheid zeer sterk toenemen.

Bekijk volgende video voor meer uitleg. Hier legt MaxCDN uit hoe alles in zijn werk gaat.

Waarom is Paginasnelheid zo belangrijk?

Er is hier reeds vele malen onderzoek naar gedaan, en al deze testen kwamen uit op dezelfde conclusies. De paginasnelheid optimaliseren resulteert in meer bezoekers, meer conversie, meer terugkerende bezoekers, … Amazon en Mozilla vertellen dat de paginasnelheid lager moet zijn dan drie seconden. Ideaal zou natuurlijk zijn, lager dan één seconden. Maar heb je een site met veel afbeeldingen, wordt dat uiteraard al moeilijker. Enkele voorbeelden waarom het zo belangrijk is:

 • De paginasnelheid vermeerderde met 100ms, en hun conversieratio steeg met 1% (2006);
 • ShopZilla optimaliseerde hun snelheid in 2009, hun conversie steeg met 12%;
 • Mozille vertelt dat als je snelheid 2,2 seconden sneller is, de conversie zal stijgen met 15,4%.

Smartphones

Een tweede reden is, zoals je zelf ook wel weet, mensen nu meer en meer gebruik van maken Smartphones om te surfen op het internet. Een website die 15 seconden nodig heeft om te laden, is niet wat een mobile user wil. Ook zoekmachines weten dat, en gaan jouw daarom lager ranken. Google deed enkele tests op smartphones. Ze verlaagden de paginasnelheid met slechts één seconde. Dit waren de resultaten:

 • 9,4% minder paginaweergaves;
 • De Bounce-rate steeg met 8,3%;
 • De conversie daalde met 3,5%;
 • Het aantal terugkerende bezoekers daalde enorm.

Meer informatie vind je in onderstaande video van Google Webmaster Hulp:

 Hoe meet ik mijn huidige Paginasnelheid?

Alvorens je website te optimaliseren met een CDN, is het handig je huidige paginasnelheid te kennen. Daarvoor kun je verschillende tools gebruiken.

 • PageSpeed InSights (Google);
 • Pingdom (De Locatie plaats je er best op Amsterdam);
 • GTmetrix (Zeer handig, omdat je er tips krijgt om je paginasnelheid te optimaliseren. Als locatie kies je Londen).

GTMetrix Voorbeeld

Bovenstaand is een voorbeeld van GTMetrix. Jouw paginasnelheid tijdens een gekozen periode.

Nog even de voordelen en gevolgen van CDN op een rijtje

 • De sitesnelheid neemt toe;
 • De ranking in zoekmachines zoals Google wordt beter;
 • De conversie van jouw website stijgt;
 • De paginaweergaves stijgen;
 • De bounce rate zal dalen;
 • Het aantal terugkerende bezoekers neemt toe.

Hoe CDN te installeren op WordPress?

Er zijn vele CDN services, maar graag leg ik je uit hoe je van start kan met MaxCDN (geen affiliatelink ;)). Zij hebben servers over de gehele wereld, en hun prijzen zijn best OK. Dankzij de WordPress plugin W3 Total Cache, kun je een CDN opzetten in slechts enkele minuten.

Maak een MaxCDN account

Registreer je bij MaxCDN. Voor een site met zo’n 100GB dataverkeer per maand heb je reeds genoeg met het “#!/bin/start” pricing plan. Dat komt neer op 9$ per maand. Incl. de korting, en metdat de eerste 2 maand gratis is, komt dat neer op 50 euro per jaar. PS: Gebruik de kortingscode MAX20 en geniet van 20% korting. Gratis is het dus niet, maar je sitesnelheid zal aanzienlijk toenemen.

Installeer W3 Total Cache

Start met het installeren van de W3 Total Cache WordPress plugin. Je kunt deze vinden in de WordPress plugin database.

Na het installeren, gelieve deze instellingen toe te passen. In deze plugin ga je naar Cache Settings, activeer je de CDN functie en selecteer je MaxCDN.

Maxcdn Wordpress Installeren

Configureer MaxCDN met de W3 Total Cache plugin

Nu is het tijd om de instellingen goed te zetten. Je kunt dit doen dankzij de W3 Total Cache plugin. In dit artikel, lees je alles om MaxCDN in enkele seconden te implementeren.

Zo, jouw website is nu geoptimaliseerd om internationaal verkeer over de vloer te krijgen, tegen super snelheden. Heb jij reeds ervaringen met CDN? Wat zijn jouw conclusies? Heb je nog vragen hieromtrent, laat gerust een reactie na, we helpen je graag verder!

You might like...

TradeTracker België is genomineerd voor de BeCommerce Awards!

Voor de 16e keer op rij organiseert BeCommerce in samenwerking met Digital First de BeCommerce Awards. TradeTracker België diende een case in voor de categorie ‘Innovation Award’. Hierin deelden we onze visie op een cookieless future en hoe wij hier met alternatieve tracking mogelijkheden antwoord op bieden. Op 13 oktober wordt tijdens het gala event [...]

Find out more

Waar kan je momenteel op reis?

Dat er een groot verlangen is om terug op reis te gaan, staat niet ter discussie. Het kickstarten van de reissector is helaas afhankelijk van andere factoren. Dezelfde factoren die het afgelopen jaar veel invloed hebben uitgeoefend op de performance van onze geliefde travel klanten en publishers. Ondanks dat we voorzichtig durven dromen over een [...]

Find out more

Publisher Spotlight: Thomas Loyens

TradeTracker zet regelmatig publishers in de spotlight om hun verhaal te doen en ervaringen te delen met anderen. Deze maand in de spotlight: Thomas Loyens. Wat is het verhaal achter Thomas Loyens? Ik ben ooit gestart als webdesigner met het ontwikkelen van webshops in Photoshop. Toen ben ik toevallig op een website die te koop [...]

Find out more

Met deze tips verhoog jij jouw SEO-ranking

Of je nu een blog, webshop of gewoon leuke website hebt: er komt meer bij kijken dan het aantrekkelijk doen ogen. Eerst en vooral wil je dat mensen jouw site vinden. TradeTracker geeft je graag enkele tips en tricks om jouw positie op Google te verhogen. Ben jij juist gestart met jouw website? Of staat [...]

Find out more